• NL  • FR Verbinding

BRussels Intersyndicaal
netwerk voor SEnsibilisering
rond Milieu

Publicaties / Getuigenissen / HELIOS, een milieu-onderneming in het (...)

HELIOS, een milieu-onderneming in het Sint-Lucziekenhuis

Zonnepanelen betaald door de werknemers

JPEG - 11.8 kB

Na lange onderhandelingen kreeg in 2008 het project Helios eindelijk vaste vorm. Helios bestaat uit zonnepanelen van 59,8 kWc op het dak van het Sint-Lucziekenhuis in Woluwe, die samen jaarlijks gemiddeld 35.000 kWu produceren. Deze kleine druppel in het globaal verbruik van Sint-Luc heeft binnen de instelling een golf van verbeteringen op ecologisch vlak teweeggebracht.

Het project Helios is opgestart dankzij het geluk dat Sint-Luc heeft gehad een budget te hebben ontvangen afkomstig van het Maribel-fonds (een "one-shot"), waarvan de aanwending tevens een voordeel voor het ganse personeel moest inhouden. Vertrekkende van dit postulaat, hebben de vakbonden beslist twee vliegen in één klap te vangen : enerzijds een project ontwikkelen welke een positief impact heeft op het milieu dankzij de installatie van zonnepanelen en anderzijds de winsten die hieruit voortvloeien aan te wenden voor de verbetering van de mobiliteit van het personeel. Om dit project verder uit te werken, is een ondernemingsovereenkomst getekend waardoor dit een maatschappelijk werk werd welke beheerd wordt door de Ondernemingsraad.

Deze actie is voortgezet door een milieubalans waardoor het ziekenhuis twee sterren kreeg toegewezen van het label “ecodynamische onderneming” van het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer).

Voor meer inlichtingen, zich wenden tot Marie-Lise Aerts op het nummer 02/764.17.57.